Dikongsi resipi dan cara masak Sambal Ayam Berempah @ Sambal Berempah Ayam. Nampak macam sangat menyelerakan, mungkin juga sebab warna sambal atau sebab tengah lapar 😅😅
Sayangnya, tertengok sudah separuh jalan. Jadi, resipi penuh tak ada. Hari ni, rasa teringin nak cuba. Jadi terpaksalah memandai reka resipinya.
Memandangkan namanya sambal, jadi aku lebihkan cili kisar. Bahan lain adalah gabungan yang nampak dalam rancangan TV tu dan pandai-pandai sendiri😆😆
Aku guna suku ekor ayam saja, maklumlah nak cuba-cuba. Kalau kena selera, kita buat lagi nanti.
Bahan-bahan yang digunakan dalam Sambal Ayam Berempah ni antara lain;
Suku ekor ayam
2 labu Bawang merah
4 ulas bawang putih
Halia
Lengkuas
Serai
Kunyit hidup
Minyak untuk menumis
15 sudu besar cili kisar
Air secukupnya
1 sudu besar kerisik
Gula melaka dan garam secukup rasa
Daun kunyit, dihiris
Asam gelugor/Asam jawa
Cara masak;
1. Dalam mesin pengisar, kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup dan serai bersama air secukupnya.
2. Panaskan kuali, masukan minyak masak secukupnya.
3. Apabila minyak cukup panas, bubuh bahan kisar, cili kisar, gula melaka dan tumis sehingga garing.
4. Kemudian, masukan ayam, sedikit garam dan sedikit air.
5. Masak sehingga ayam empuk.
6. Apabila ayam empuk, masukan asam gelugor, kerisik, daun kunyit dan garam secukup rasa. Gaul sebati dan didihkan seketika. Siap.
![]() |
Rupa Sambal Ayam Berempah yang siap dimasak. Cantik warnanya, 'kan😋😋 |
Lain kali nak cuba letak serai tanpa dikisar, tanya dititik. Kemudian, tukar daun kunyit pada daun limau purut. Mungkin rasanya jauh sikit daripada rendang😀😀
Tiada ulasan:
Catat Ulasan